Saç, yüzümüzü tamamlayan en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle saç dökülmesi kişiyi hem sosyal hem psikolojik açıdan olumsuz etkileyen bir sorundur ve altta yatan pekçok etkene bağlı olup tedavisi mümkündür.
Bir günde yaklaşık 70-100 tel saç dökülmesi normaldir. Bu sayının üstünde bir dökülme olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Saç dökülmesindeki artışı, sabahları yastığınızda ya da duştan sonra dökülen saçlarınızı kontrol ederek anlayabilirsiniz..
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Erkeklerdeki saç dökülme sebeplerinin en sık nedeni“ androgenetik alopesi” de denilen erkek tipi saç dökülme şeklidir. Saçlı derinin üst kısmından başlar ve zamanla ön hat çizgisi yok olur. Saçlar incelmeye başlar ve sonuçta bu bölge kelleşir. Bu tarzdaki saç dökülmesinin sebebi bir androjen hormonu olan testesteronun Dihidrotestosterona (DHT) dönüşmesidir. Bu hormon saçlara sinyaller gönderir ve saçların güçsüzleşmesine, seyrekleşmesine neden olur. Erken teşhisle bu saç dökülesini durdurmak mümkündür.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kadın tipi saç dökülmesinin en önemli nedenleri;
Hormonal Sorunlar
Tiroit Problemleri:
Tiroit bezinin hem fazla çalışması hem gereğinden az hormon üretmesi saç dökülmesiyle sonuçlanabilir.
Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu, kadınlarda hormonal bozukluğa yol açan, adet düzensizliği, yüz ve vücutta kıllanma, saç dökülmesiyle seyreden diğer bir hormonal hastalıktır.
Hamilelik:
Hamilelik sırasında hormon seviyelerinin artmasıyla saç dökülmesi durur ve saçlarda gürleşme dikkat çeker. Ancak bebeğin doğumuyla birlikte hormon seviyeleri azaldıkça saçlar da dökülmeye başlar. Doğumdan sonra yaklaşık 4. Ayda başlayan dökülme genellikle zamanla normale döner.